poniedziałek, 18 marca 2013

Lemon cake

O ile niekoniecznie zgadzam się z jednym z ulubionych męskich powiedzonek, a mianowicie że miejsce kobiety jest w kuchni, o tyle uwielbiam spędzać w niej czas gotując i piekąc. Nie postrzegam tego jako codziennego obowiązku, pichcę kiedy mam czas i ochotę, dzięki temu nie popadłam w rutynę. Ten przepis dostałam od mojej babci. Najczęściej wyznaję zasadę, że to co najprostsze jest najlepsze. Takie jest to ciasto. Proste, można powiedzieć, że zwykłe, ale cytrynowe i wilgotne dzięki dodaniu oleju. Bez słodkiej masy, od której robi się mdło (choć takie przepisy też się pojawią:) ). Doskonałe do herbaty w zimne wieczory, lub jako dodatek do kawy pitej w środku dnia. Składniki są banalne, no i robi się je błyskawicznie.
Składniki:
4 jajka
Szklanka cukru
Szklanka mąki pszennej
Pół szklanki mąki ziemniaczanej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Pół szklanki oleju
Sok i skórka z dużej cytryny
Przygotowanie:
Jajka z cukrem zmiksować na puszysty krem. Następnie powoli wmieszać łyżką obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać oliwę i sok z cytryny, po czym dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę, i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (w trakcie sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już w środku upieczone). Po wyjęciu z piekarnika polać lukrem*.
Smacznego
*najprostszy lukier: 2 łyżki gorącej wody, łyżka soku z cytryny i 6 łyżek cukru pudru wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe!




While not necessarily agree with one of the favorite sayings of men, namely that a woman's place is in the kitchen, I love to spend so much time there cooking and baking. I do not see this as a daily duty, pichcę when I have the time and inclination, so that did not fell in a rut. This recipe I got from my grandmother. Frequently confess the principle that what is simple is best. This is the cake. Simple, it can be said that the ordinary, but with lemon and moist with the addition of oil. Without fresh weight, from which it gets bland (although such rules will too :)). Perfect for tea on cold nights, or as a supplement of drinking coffee in the middle of the day. The ingredients are trivial, and of getting them quickly.
Ingredients:
4 eggs
cup sugar
A glass of wheat flour
Half a cup of potato flour
Half a teaspoon of baking powder
Half a cup of oil
Juice and zest of a large lemon
Preparation:
Mix the eggs with the sugar for fluffy cream. Then slowly stir in the flour with a spoon both baking powder. Add olive oil and lemon juice, then mix thoroughly. The prepared mass pour on a greased bread crumbs and spilled out the form, and bake at 180 degrees for about 40 minutes (with the stick check if the cake is already baked in the middle). After removing from the oven, sprinkle with icing *.
bon appetit
* the simplest icing: 2 tablespoons of hot water, a spoon of lemon juice and 6 tablespoons powdered sugar mix until smooth. Done!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz